Karpatka wg przepisu mojej Mamy
Ciasto
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny (daję KASIĘ)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 200stC.
Wodę zagotować z margaryna i solą. Zdjąć z pieca, wsypać przesianą z proszkiem mąką i wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10 minut do przestudzenia. Dodać jajka po jednym na raz i dobrze wymieszać, najlepiej mikserem.
Przelać na dwie blaszki i piec na złoty kolor ok. 20 minut. Wystudzić.
Krem
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (dałam laskę wanilii)
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki maki pszennej
2 żółtka
1 masło
Szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Mąki dobrze wymieszać w drugiej szklance mleka. Delikatnie zagotować budyń (żeby nie było grudek). Wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo budyń oraz żółtka.
Gotowy krem rozsmarować na jednym z blatów ciasta i przykryć drugim. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
UWAGA!!!
Jeśli przewidujemy gości, lepiej zrobić z podwójnej porcji (na 4 blaty), bo może zabraknąć;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz