poniedziałek, 7 marca 2011

ORZECHOWIEC

Bez zbędnych wstępów i przechwalania się;) Oto On! Orzechowiec!



W kolejności:

100g rodzynek namoczyć przez noc w rumie;)


Biszkopt
6 dużych jaj (osobno żółtka i białka)
6 łyżek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzać piekarnik do 180stC.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo wodę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Wymieszać z masą z żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta.

Piec 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Krem
3 duże jaja
6 łyżek cukru
1 kostka masła

Jaja ubić na parze i stopniowo dodawać cukier. Ubijać aż masa będzie gęsta. Miskę przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać aż ostygnie. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać masę jajeczną.

Orzechy
Z 3 łyżek cukru i odrobiny wody zrobić jasny karmel. Wsypać szklankę połówek orzechów włoskich. Orzechy z karmelem przełożyć na sito i przelać zimną wodą.

Polewa
100 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany lub wody (dałam gęstą śmietanę)

Wszystko rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia


Dodatkowo słoik drylowanych wiśni.

Składanie
Biszkopt skropić likierem wiśniowym. Wyłożyć na wierzch cały krem i równomiernie rozsmarować. Rozsypać rodzynki i wiśnie, a na nie poukładać orzechy. Całość polać wystudzoną polewą.

I gotowe;)

4 komentarze:

Agata Ma Piec pisze...

chyba w ramach masochizmu to oglądam ;) na dzisiejszy wieczór pozostają mi tylko suszone morele jeśli chodzi o słodycze bo naczelnego kucharza nie ma w domu ;)
piękne ciasto niaaaam

Anna Piędziak pisze...

Witam, chciałabym zapytać o przepis na biszkopt. W składzie podaje pani 6 łyżek cukru i 1 szklankę cukru, a następnie w opisie czytam, że mam dodać wodę... trochę się pogubiłam. Ile w takim razie należy dodać cukru, a ile wody?

Anna Piędziak pisze...

Witam, chciałabym zapytać o przepis na biszkopt. W składzie podaje pani 6 łyżek cukru i 1 szklankę cukru, a następnie w opisie czytam, że mam dodać wodę... trochę się pogubiłam. Ile w takim razie należy dodać cukru, a ile wody?

Karo Lina pisze...

Oooo, wkradł się błąd i już poprawiam. Powinno być 6 łyżek wody ;)